Monday, September 24, 2007

Yours truly angry blogger


"Κάθε χρήστης του internet μπορεί να ανοίξει ένα blog. Στην πραγματικότητα έχει την ευχέρεια να γράφει τα δικά του κείμενα, τα άρθρα, τις εμπειρίες, χωρίς τους τεχνικούς περιορισμούς του παρελθόντος. Είναι τόσο εύκολο όσο το να στείλεις ένα email - και αυτό έδωσε τη δυνατότητα σε όλους όχι μόνο να επικοινωνήσουν, αλλά και να δημιουργήσουν.

Η ελευθερία του internet συγκρούεται με την προάσπιση των δικαιωμάτων δημιουργίας, τις περισσότερες φορές όχι από δολιότητα, όσο από παρεξήγηση. Οι ενδιαφερόμενοι "αντιγραφείς" θεωρούν ότι εξ αντικειμένου τα internetικά κείμενα γράφθηκαν για να μοιραστούν, και αν ο δημιουργός δεν έχει δηλώσει το αντίθετο, δεν αντίκειται στις προθέσεις του η δημοσιοποίησή τους.

Σκοπός του ask2use δεν είναι η νομική κατοχύρωση του δημιουργού, όσο η αποφυγή παρεξηγήσεων. Βασίζεται στην καλή θέληση των ενδιαφερoμένων να σεβαστούν τις διαθέσεις του δημιουργού, και να πράξουν αναλόγως. ..."

ask2use


Πνευματική ιδιοκτησία ή πνευματικά δικαιώματα ονομάζονται τα αποκλειστικά δικαιώματα των πνευματικών δημιουργών στο έργο τους

Το πνευματικό δικαίωμα περιλαμβάνει το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου (περιουσιακό δικαίωμα) και το δικαίωμα της προστασίας του προσωπικού δεσμού του δημιουργού του προς αυτό (ηθικό δικαίωμα)

el.wikipedia/Πνευματική ιδιοκτησία


Επειδή τα blogs είναι ένα καινούργιο μέσο διαδικτυακής επικοινωνίας, οι κανόνες που τα συνοδεύουν είναι ελάχιστοι, με αποτέλεσμα η κατοχύρωση του περιεχομένου τους να γίνεται ολοένα και πιο μηδαμινή. Έτσι, υπάρχουν περιπτώσεις που το περιεχόμενο των blogs αντιγράφεται, χωρίς την άδεια των ανθρώπων που έχουν διατυπώσει το κείμενο, με αποτέλεσμα δημοσιογράφοι , και όχι μόνο, να οικοιοποιούνται τα κείμενα, ξεχνώντας τον αρχικό τους συγγραφέα. Η προσπάθεια που γίνεται για να ελαττωθεί η έκταση αυτού του προβλήματος είναι αρκετά μεγάλη.

el.wikipedia/blog



Οι συνεχείς εξελίξεις στο πεδίο της τεχνολογίας αλλά και η εμπειρία από την οκταετή εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων κατέστησαν αναγκαία την τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του ν. 2472/97 για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η παρούσα τροποποίηση συμπληρώνει άλλες που προηγήθηκαν

Αιτιολογική έκθεση νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατοχυρώνει το απόρρητο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών


Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά δεν επιτρέπεται στους χρήστες να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Pathfinder.gr για:

  1. Ανάρτηση, δημοσίευση, αποστολή, μεταφορά ή χρήση άλλης μεθόδου για την εγκατάσταση περιεχομένου που είναι παράνομο, επιβλαβές, παραπλανητικό, απειλητικό, προσβλητικό, επιζήμιο, δυσφημιστικό, χυδαίο, βίαιο, υβριστικό, ρατσιστικό ή άλλως αποδοκιμαστέο, παραβιάζει την προσωπικότητα και τα προσωπικά δεδομένα άλλων, προκαλεί συναισθήματα μίσους κλπ
  2. Ανάρτηση, δημοσίευση, αποστολή, μεταφορά ή χρήση άλλης μεθόδου για την εγκατάσταση περιεχομένου από άτομο που δεν έχει δικαίωμα να διαθέσει το συγκεκριμένο περιεχόμενο βάσει νόμου ή βάσει εμπιστευτικής σχέσης.
  3. Ανάρτηση, δημοσίευση, αποστολή, μεταφορά ή χρήση άλλης μεθόδου για την εγκατάσταση λογισμικού ή περιεχομένου κάθε μορφής (κειμένου, εικόνας, ήχου, video, animation) που παραβιάζει οποιαδήποτε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας οποιουδήποτε φορέα
  4. Ανάρτηση, δημοσίευση, αποστολή, μεταφορά ή χρήση άλλης μεθόδου για την εγκατάσταση οποιασδήποτε αυτόκλητης διαφήμισης ή άλλου περιεχομένου προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών ή τρίτων δικτυακών τόπων, την αποστολή ανεπιθύμητων και μη προσκαλούμενων από τον λήπτη ηλεκτρονικών μηνυμάτων και οποιαδήποτε άλλη μορφή ανεπιθύμητης προώθησης περιεχομένου.
όροι χρήσεις pathfinder


Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είχα ψάξει το θέμα νωρίτερα. Αλλά παθούσα κ μαθούσα. Για να είμαι απολύτως ακριβής παθούσα όχι κυριολεκτικά αλλά στο βαθμό που είναι παθών όποιος χρήστης blog λάβει υπ' όψιν του το γεγονός. Πόσο μάλλον όταν η Horace, η Νina κ η Bliss είναι φίλες μου κ στον αληθινό κόσμο.

Για του λόγου το αληθές προ ολίγου με ενημέρωσαν η Horace κ η Nina ότι κείμενα από τα blog τους είχαν κλαπεί κ αναδημοσιευτεί στο http://stathmos-koropi.pblogs.gr

Ψάχνοντας λοιπόν βρήκα αρκετά αναδημοσιευμένα κείμενα ΑΥΤΟΥΣΙΑ μόνο με αλλαγή φωτογραφίας, όπου εννοείται ότι η ιδιοκτήτρια του blog εμφανιζόταν σαν συγγραφέας τους.

Τώρα τι να πω? Ότι αυτός που το έκανε θα έπρεπε να ντρέπεται? Αφού δεν το ένιωσε την ώρα που το έκανε, δεν έχω κ πολλές προσδοκίες... Ότι η πράξη είναι αηδιαστική κ ηλίθια από μόνη της? Ή το γεγονός ότι δύσκολα θα μαθευόταν παραγράφει το έγκλημα? Όπως είχε πει κ η Nina, δεν έχουμε blog επειδή είναι της μόδας. Προφανώς υπάρχουν κ κάποιοι που αρέσκονται στο να καπηλεύονται πνευματικές αναζητήσεις άλλων για να φαντάζει το δικό τους blog πιο μοδάτο...

Νομική κατοχύρωση όπως θα δείτε κ από τα παραπάνω link δεν υπάρχει. Αλλά κ να υπήρχε (που προσωπικά πιστεύω πως σε μερικά χρόνια θα υπάρξει) βρείτε μου σας παρακαλώ μια ηθική αποζημίωση αντάξια του συναισθήματος να βλέπεις το ημερολόγιο σου να διαβάζεται με τον πιο χυδαίο τρόπο... on-line ημερολόγιο κ ανοιχτό σε καλοπροαίρετους αναγνώστες το δέχομαι, αλλά κ πάλι λίγος σεβασμός δεν βλάπτει.

Αν κ μου αρέσει το happy end ξέρω πολύ καλά πως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Αντ' αυτού προτείνω στην ιδιοκτήτρια του http://stathmos-koropi.pblogs.gr να κάνει κάτι χρήσιμο για την blog-κοινότητα δημοσιέυοντας μία λίστα με τα κείμενα που έχει ανεβάσει κ τους πραγματικούς συγγραφείς τους. Αν μη τι άλλο να την ανακαλύψουν κ αυτοί κ εμείς αυτούς. Κ μαζί με αυτή μου την πρόταση στέλνω κ τη λύπησή μου σε αυτή κ τους ομοίους της.

6 comments:

Horace said...

παθούσα...
σε ευχαριστώ πολύ και για το ενδιαφέρον και για τα Link..
να προσέχουμε όλοι από εδώ και πέρα..

πολλά φιλιά.. σοκολατάκι μου!

Εφιάλτης said...

Κρίμα, άσχημο αυτό που έγινε, αυτό μας κάνει πιο προσεκτικούς και προχωράμε.

Bliss said...

asteri mou esuuuuuu:***

8a 8ela na thn brisw polu
alla an arxisw dn 8a teleiwsw

PeNNy LaNe said...

Εφιάλτη καλώς μας ήρθες!
Κοριτσάκια μου, φιλιά πολλά πολλά!

elgalla said...

Το είδα στης Nina και συγχίστηκα απίστευτα που υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι...
Μέχρι που ανακάλυψα και δικό μου κείμενο και κατάλαβα πώς θα πρέπει να ένιωσαν τα κορίτσια που τους κλάπηκαν τα κείμενα...
Αηδιαστικό...Απαράδεκτο...

PeNNy LaNe said...

Elgalla μου, ό,τι κ να πω, ό,τι κ να πούμε δεν έχει νόημα. Κ μισώ τη λέξη υπομονή για να το προτείνω ή να το ευχηθώ.
Σε φιλώ!